DHD, wat staat voor ‘aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis,’ is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die zich manifesteert in de kindertijd. Het wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen, zoals moeite hebben om de aandacht vast te houden bij taken, slordige fouten maken in school- of werkgerelateerde taken, het vermijden van taken die langdurige aandacht vereisen, en het verliezen van voorwerpen die nodig zijn voor taken. Daarnaast zijn er de kenmerken van hyperactiviteit en impulsiviteit, waaronder rusteloosheid, overmatig praten, het onvermogen om rustig te zitten, impulsen volgen zonder na te denken over de gevolgen, anderen onderbreken en moeite hebben met wachten op hun beurt. Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen ADHD en ADD, maar nu worden deze onderverdeeld in drie subtypen: het onoplettende type (voorheen ADD genoemd), het hyperactieve/impulsieve type (voorheen ADHD genoemd), en het gecombineerde type (met zowel aandachtsproblemen als hyperactiviteit/impulsiviteit).

Hieronder twee voorbeelden van ADHD die de impact illustreren op het dagelijks leven:

Ouders worden tijdens elk 10-minuten gesprek geconfronteerd met berichten over hun 8-jarige zoon die als onhandelbaar wordt beschouwd in de klas. Hij lijkt niet te luisteren, is voortdurend met andere dingen bezig, roept antwoorden door de klas zonder zijn beurt af te wachten en kan niet stil op zijn stoel blijven zitten. Thuis ervaren de ouders dat een groot deel van de middag wordt besteed aan het corrigeren van hun zoon. Bovendien heeft hij moeite met inslapen en wil hij vaak ’s avonds voor het slapengaan veel vertellen over zijn dag.

Een 16-jarig meisje behaalt slechte schoolresultaten omdat ze moeite heeft met het starten van haar schoolwerk, niet goed overziet wat ze moet doen en vaak de uitleg in de les mist door dagdromen uit het raam. Ze toont weinig initiatief en anderen beschrijven haar als afwezig. Zijzelf ervaart het als lastig dat ze veel vergeet, bijvoorbeeld wanneer ze een toets heeft of wanneer ze heeft afgesproken met een vriendin.

Elk kind is uniek en er zijn veel verschillende mate van ADHD. Voor een daadwerkelijke diagnose is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut. 

Voor meer informatie over ADHD kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen. of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut. 

Externe informatie over ADHD:

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search