Depressie, ofwel depressieve stemmingsstoornis, is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door een voortdurend gevoel van verdriet, leegte of hopeloosheid. Uw kind kan een aanhoudend gevoel van deze symptomen ervaren, evenals een verlies van interesse of plezier, wat leidt tot een verminderd vermogen om te genieten van activiteiten die eerder als plezierig werden beschouwd. 

Hieronder twee voorbeelden van een depressie die de impact illustreren op het dagelijks leven:

Een 14-jarig meisje gaat al een half jaar nauwelijks naar school, kampt met eetbuien en is daardoor aanzienlijk aangekomen. Ze worstelt met een negatief zelfbeeld en heeft weinig energie om zich tot dingen te zetten. Dansen, ooit een bron van plezier, lijkt nu verre van aantrekkelijk, en alles voelt hopeloos voor haar.

Een 17-jarige jongen ervaart al een jaar lang een sombere stemming zonder duidelijke verklaring. Hij ervaart geen plezier meer en heeft het gevoel dat alles wat hij doet mislukt. Nachtelijke piekerbuien over gedachten aan niet meer willen bestaan of een einde aan zijn leven maken, belemmeren zijn slaap.

Elk kind is uniek en er zijn veel verschillende mate van een depressie. Voor een daadwerkelijke diagnose is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut. 

Voor meer informatie over een depressie kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut.  

Externe informatie over ADHD:

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search