Het omgaan met drugs- en alcoholgebruik bij je kind kan voor ouders een zeer uitdagende situatie zijn. Het is van essentieel belang om een omgeving te creëren waarin je kind zich veilig voelt om open en eerlijk het gesprek aan te gaan over drugs en alcohol. Zorg ervoor dat je kind goed op de hoogte is van de risico’s van drugs- en alcoholgebruik.

Het communiceren van duidelijke regels en consequenties omtrent drugs- en alcoholgebruik is van groot belang. Het is cruciaal om consistent en consequent te zijn in het handhaven van deze opgestelde regels. Creëer voor je kind een ondersteunend netwerk, waarbij ze weten dat ze op jou kunnen rekenen voor steun en begrip, zelfs als ze fouten maken. Dit netwerk kan ook uitgebreid worden met andere belangrijke opvoedfiguren voor het kind.

Houd regelmatig contact met je kinderen en blijf op de hoogte van hun vriendenkring en activiteiten. Het bespreken van thema’s zoals ‘peer pressure’ en het aanleren van het aangeven van grenzen zijn ook belangrijke onderwerpen om met je kind te bespreken.

Elk kind is uniek en gaat anders om met drugs en alcoholgebruik. Voor meer duidelijkheid is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.  

Voor meer informatie over dit onderwerp en de impact hiervan op kinderen, kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut.  

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search