Psychosociale uitdagingen wijzen op problemen op zowel psychologisch als sociaal vlak in het leven van een kind. Dit kan variëren van problemen in relaties tot stress gerelateerd aan school, financiële zorgen, huisvestingsproblemen, trauma en rouw. Hoewel deze uitdagingen aanzienlijke stress kunnen veroorzaken en van invloed kunnen zijn op het emotionele welzijn van een kind, worden ze niet noodzakelijkerwijs als afzonderlijke psychische stoornissen geclassificeerd. 

Hieronder twee voorbeelden van psychosociale problemen die de impact illustreren op het dagelijks leven:

Een 9-jarige jongen heeft het afgelopen jaar veel doorgemaakt. Zijn ouders zijn gescheiden, en zijn moeder heeft al snel een nieuwe vriend gevonden. Enkele maanden later overleed zijn favoriete opa plotseling, iemand waarmee hij wekelijks tijd doorbracht. Op school presteert hij minder goed en is hij in zichzelf gekeerd geraakt.

Een 12-jarig meisje is vanwege de oorlog in Oekraïne samen met haar moeder en jongere zusje naar Nederland gevlucht. Haar vader is achtergebleven om deel te nemen aan de strijd. In Nederland zijn ze ondergebracht in een tijdelijke containerwoning, en door de taalbarrière heeft ze weinig vriendinnen. Het meisje ervaart grote moeite om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Elk kind is uniek en er zijn veel verschillende mate van psychosociale problemen. Voor een daadwerkelijke diagnose is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut. 

Voor meer informatie over psychosociale problemen kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut. 

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search