Psychosomatische problemen gaan over lichamelijke klachten die beïnvloed worden door wat zich in het hoofd en hart van een kind afspeelt. Deze klachten hebben geen duidelijke lichamelijke oorzaak, maar hangen samen met stress, angst, depressie of andere psychische gezondheidskwesties. Ze kunnen zich manifesteren als pijn, vermoeidheid, maagklachten, hoofdpijn of andere fysieke symptomen, zonder dat er na uitgebreid medisch onderzoek een heldere medische verklaring wordt gevonden. Vaak worden deze symptomen gelinkt aan psychische en emotionele factoren zoals stress, angst, depressie of traumatische ervaringen. Als ouder is het belangrijk te realiseren dat psychosomatische problemen reëel zijn en een aanzienlijke impact kunnen hebben op iemands welzijn.
Hieronder twee voorbeelden van psychosomatische problemen die de impact illustreren op het dagelijks leven:
Een meisje van 6 klaagt dagelijks over buikpijn zodra ze naar school moet. Medisch onderzoek wijst echter niets uit dat haar buikpijn verklaart. Op school ervaart ze veel angst, ze is bang om fouten te maken en wordt gepest omdat ze wat stiller en verlegener is dan de rest.
Een jongen van 15 kampt dagelijks met nek- en rugklachten. Deze klachten beperken hem in lange schooldagen en verminderen zijn participatie op het voetbalveld. Medisch gezien is er geen verklaring voor zijn pijn, maar hij heeft het afgelopen jaar wel heftige gebeurtenissen meegemaakt. Zijn vriendinnetje heeft zelfmoord gepleegd, en hij was degene die haar vond.
Elk kind is uniek en er zijn veel verschillende mate van psychosomatische problemen. Voor een daadwerkelijke diagnose is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.
Voor meer informatie over psychosomatische problemen kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut.