Het omgaan met schermgebruik en gamen bij kinderen kan inderdaad een uitdaging zijn voor ouders. Het is van essentieel belang om duidelijke regels te stellen voor schermgebruik en gamen. Hoewel het hebben van regels belangrijk is, wees ook bereid om af en toe flexibel te zijn, vooral in situaties waarin schermgebruik een educatieve of sociale component heeft.

Laat je kinderen zien hoe je zelf verstandig met schermen omgaat, en moedig hen aan om verschillende activiteiten te ondernemen naast hun schermgebruik. Voer gesprekken met je kinderen over de voor- en nadelen van schermgebruik en leer hen mediawijsheid, zoals kritisch denken over online-inhoud en het beschermen van hun privacy.

Het is verstandig om het schermgebruik te beperken voor het slapengaan, omdat schermen de slaap van kinderen kunnen verstoren. Houd als ouder ook zicht op de games en apps die je kinderen gebruiken, zodat je de inhoud kunt beoordelen. Blijf open communiceren en werk samen met je kinderen om een evenwichtige benadering van schermgebruik en gamen te vinden die zowel hun ontwikkeling als hun welzijn ondersteunt.

Elk kind is uniek en gaat anders om met screen time en gamen. Voor meer duidelijkheid is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.  

Voor meer informatie over dit onderwerp en de impact hiervan op kinderen, kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut. 

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search