Het omgaan met het thema seksualiteit als ouder kan uitdagend zijn. Het is van groot belang om een open en constructieve communicatie met je kinderen te hebben over seksualiteit. Als ouder is het ook essentieel om je bewust te zijn van je eigen referentiekader op het gebied van seksualiteit en je te verdiepen in wat op welke leeftijd belangrijk is om te weten over seksualiteit en het lichaam.

Bij deze gesprekken is het cruciaal om open en eerlijk te zijn, waarbij het gebruik van leeftijdsadequaat taalgebruik en het verschaffen van feitelijke informatie centraal staan. Maak je kind duidelijk dat het altijd bij jou terechtkan met vragen en/of zorgen over seksualiteit. Naast het bespreken van biologische aspecten is het ook belangrijk om informatie te geven over gezonde relaties. Thema’s als ‘veiligheid en verantwoordelijkheid’ en ‘grenzen en wensen’ zijn hierin van groot belang.

Kinderen leren vaak door observatie en het navolgen van hun ouders. Laat zien wat gezond gedrag is en hoe respect binnen je eigen relaties en interacties eruitziet. Hierdoor geef je op een praktische manier vorm aan de belangrijke aspecten van seksualiteit en relaties.

Elk kind is uniek en gaat anders om met seksualiteit. Voor meer duidelijkheid is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.  

Voor meer informatie over dit onderwerp en de impact hiervan op kinderen, kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut. 

Neem contact met ons op

Start typing and press Enter to search