Het concept ‘systemische problemen’ duidt op uitdagingen die niet beperkt blijven tot individuen, maar voortkomen uit disfuncties, patronen of kwesties binnen een systeem of een groter geheel. Deze problemen ontstaan door complexe interacties en onderlinge afhankelijkheden binnen dat systeem. Veranderingen of disfuncties op één plek kunnen als een domino-effect andere problemen elders veroorzaken. Systemische problemen kenmerken zich vaak door herhaalde patronen, die moeilijk te doorbreken zijn omdat ze diep geworteld zijn in de structuur of cultuur van het systeem. Ze hebben vaak invloed op meerdere aspecten en hebben brede gevolgen voor kinderen binnen dat systeem, zoals relaties, welzijn, efficiëntie en effectiviteit.
Hier zijn twee voorbeelden van problematische systemische situaties:
Het gezin staat regelmatig in vuur en vlam door terugkerende ruzies. Zelfs kleine onderlinge irritaties kunnen als een lont in het kruitvat dienen, wat resulteert in een explosieve sfeer binnen het gezin.
Binnen het gezin heerst een oorverdovende stilte als het gaat om het bespreken van gevoelens en lastige onderwerpen. Alle ongemakkelijke zaken worden systematisch in de doofpot gestopt, waardoor er een verstikkende sfeer van stilte en ontwijkend gedrag ontstaat.
Elk kind is uniek en ervaart verschillende mate van systemische problemen. Voor meer duidelijkheid is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.
Voor meer informatie over systemische problemen kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen, of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut.