Trauma-gerelateerde problemen bij kinderen kunnen verschillende stoornissen omvatten, waarvan de bekendste de posttraumatische stressstoornis (PTSS) is. Dit gebeurt wanneer een kind reageert op een moeilijke of enge gebeurtenis. Dit kunnen dingen zijn zoals steeds herbeleven van die nare ervaring, dingen vermijden die eraan doen denken, gevoelens van afstandelijkheid, meer opgewonden of prikkelbaar zijn, en negatieve veranderingen in gedachten en stemming.
Andere traumagerelateerde stoornissen die bij kinderen kunnen voorkomen, zijn bijvoorbeeld de ‘acute stressstoornis’, ‘reactieve hechtingsstoornis’, ‘ontremd-sociaal-contactstoornis’ en aanpassingsstoornissen. Dit betekent dat na een moeilijke gebeurtenis, een kind op verschillende manieren kan reageren en dat het belangrijk is om te begrijpen hoe ze zich voelen en om hen te helpen hiermee om te gaan.
Hieronder twee voorbeelden van trauma gerelateerde problemen die de impact illustreren op het dagelijks leven:
Een kind van 5 komt op school dagelijks in de problemen, omdat hij klasgenootjes slaat, schopt en spullen naar ze gooit. Thuis is hij dagelijks getuige van hoe zijn vader ditzelfde gedrag tegenover zijn moeder vertoont.
Een meisje van 14 wordt herhaaldelijk seksueel misbruik door haar voetbaltrainer. Ze wordt ’s nachts meerdere keren zwetend wakker en heeft overdag meerdere keren herbelevingen aan de situatie.
Elk kind is uniek en er zijn veel verschillende mate van trauma gerelateerde problemen. Voor een daadwerkelijke diagnose is het nodig om hulp te vragen aan een therapeut.
Voor meer informatie over trauma gerelateerde problemen kunt u luisteren naar de podcast, een van de blogs lezen of vragen om passende literatuur/artikelen bij uw therapeut.